Тест за флексибилност

Овој едноставен тест е дизајниран да ја измери флексибилноста на тетивите и долниот дел на грбот. Тестот на флексибилност долго време се користи како тест за претставување на флексибилноста на една личност, иако вистинската флексибилност може да се разликува околу различни делови од телото.

Начин на изведување

Ако сте ги завршиле останатите тестови по ред, ќе бидете добро загреани до моментот кога ќе бидете спремни да го изведете тестот за флексибилност.

  1. Отстранете ги чевлите и седнете на рамна површина, нозете се протегаат пред телото, прстите се насочени нагоре и нозете се малку раздвоени, со стапалата на нозете кон основата на која ја допирате (ако нема ѕид, секоја рамна површина може да ви користи) 
  2. Ставете ја едната рака над друга, а потоа стигнете полека напред.
  3. На местото на каде можете да се задржите, држете неколку секунди и измерете колку сте стигнале. Ако имате проблеми со зацрвстувањето на нозете, побарајте пријател да ви помогне со тоа што ќе ги држите колената спуштени со земјата.
  4. Означете или забележете ја вашата најдобра оценка, земете линијар и измерете подалеку од основата на стапалото, или доколку не сте стигнале до прстите, измерете колку сте биле пред стапалата (тоа означува негативна оценка за мерење).

Резултат од тест

Споредете ги резултатите со табелата подолу.

Запомнете, овие резултати се засноваат на правење тестови како што е опишано, и можеби не се точни ако тестот е изменет. Не грижете се премногу за тоа како се оценувате само обидете се и подобрете го вашиот сопствен резултат.

Овој едноставен тест е дизајниран да ја измери флексибилноста на тетивите и долниот дел на грбот. Тестот на флексибилност долго време се користи како тест за претставување на флексибилноста на една личност, иако вистинската флексибилност може да се разликува околу различни делови од телото.